Nederlandse instructables

Heb je de Science Bus gemist op zijn Europese tour? Geen zorgen, al het workshop materiaal hebben we online beschikbaar gemaakt. Je kan dus zelf thuis verder experimenteren. Vind alle Nederlandse instructables, stap voor stap foto instructies, hieronder.

Download de DIY instructies. Print ze dubbelzijdig uit (altijd de meest duurzame optie!). Vouw de A4 instructie twee keer, zodat de titel de voorkant vormt en klaar is de mini-instructie!

DIY Yoghurt
Je eigen yoghurt maken is makkelijk, gezond en lekker. Ontdek hoe je gewone melk transformeert in yoghurt met de hulp van wat vriendelijke bacteriën. Download en print de instructable, verzamel je ingrediënten en ga aan de slag!
Download de instructable hier

pH Meter
Hoe zuur is het water? Of de grond? Met iets simpels als rode kool kan jij zelf de zuurgraad van de grond, (thuis gemaakte) yoghurt of het water bij jou in de buurt onderzoeken. Download en print de instructable, verzamel je ingrediënten en ga aan de slag!
Download de instructable hier

DIY telefoonoplader
Wat doe jij als de elektriciteit uitvalt en je je telefoon wilt opladen? Met deze instructies bouw je je eigen USB-telefoon oplader, die werkt op de dynamo van je fiets. Hiermee kan je elektriciteit produceren met je eigen spieren!
Download de instructable hier

Maak je eigen zeep
Wat is zeep? En hoe werkt het eigenlijk? Zeep verwijdert bacteriën van je handen, dit is belangrijk om gezond te blijven en geeft een schoon gevoel. Ontdek meer meer door de instructies te downloaden en je eigen zeep te maken!
Download de instructable hier

Bacteriën detector
Zijn bacteriën goed, slecht of allebei? Hoe schoon zijn je handen? Ontdek hoe goed je (zelfgemaakte) zeep werkt door te testen hoeveel bacteriën er nog op je handen zitten na het wassen. Voor dit experiment moet je eerst je eigen nutrient agar (de voedingsbodem voor bacteriën) maken, deze instructies vind je hier. Start vervolgens je eigen experiment met deze instructies:
Download de instructable hier

DIY zonnebrandcrème
Als je te lang in de zon zit zal je huid verbranden. Dit komt niet door de hitte van de zon, maar door ultraviolet (UV) stralen. Verbranden is pijnlijk, maar verhoogt ook de kans om bijvoorbeeld kanker te krijgen. Daarom is het belangrijk dat we onszelf goed beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème. Volg de instructies en maak je eigen zonnebrandcrème thuis.
Download de instructable hier

Test je zonnebrandcrème
Met deze instructies maak je een UV-meter waarmee je zichtbaar maakt wat je normaal niet ziet: de UV-straling van de zon. Ontdek hoe goed je (zelfgemaakte) zonnebrandcrème UV blokt. Download en volg de instructies hieronder en maak je eigen UV meter.
Download de instructable hier

Zelf groente kweken
Wat is het recept voor vruchtbare aarde of goede compost? Beetje zuur, beetje kalk, beetje…? Maak een ‘proeftuintje’ en leer meer over de verzorgen van planten. Download en print eerst hier het template voor het bouwen van planten doosje. Ga vervolgens aan de slag met deze instructies:
Download de instructable hier

Fijnstof meten
We zien ze niet, maar ademen ze wel iedere dag in: fijnstofdeeltjes. Maak je eigen fijnstofmeter met behulp van een leeg melkpak en ontdek hoe gezond jouw leefomgeving echt is.
Download de instructable hier

< back home